Viiriäiset ulkona ja ensimmäiset munat!
Viiriäiseni ovat tavallisia japaninviiriäisiä, englanniksi coturnix quail, latinaksi coturnix coturnix. Näistä osalla on celadon-geeniä, eli mahdollisuus tuottaa sinisiä munia. Osa on jumbokukon polkemista munista haudattu, joten hieman isompaa viiriäistä on odotettavissa. Mutta viiriäinen, japaninviiriäinen, lihaviiriäinen tai jumbo: kaikki ovat samaa lajia kuitenkin hieman eri ominaisuuksilla. Värit ovat myös vaihtelevia, perus riistan värisistä ”pharao” yksilöistä vaaleisiin italialaisiin versioihin, löytyy hopeaa, lumikultaa ja tuxedoa kaikkea sekaisin. En ole noista väreistä oikein perillä, sillä odotan niistä vain munia ja lihaa. Mutta onhan he kauniita katsella ja hauska nähdä miten värit kehittyvät sulkautumisen aikaan.
Sukupuolitunnistaminen onnistuu myös osalta helpommin katsomalla vain värityksiä, mutta kävikin lopulta niin että sulat jatkavat muokkautumistaan vielä ainakin neljäviikkoiseksi asti eikä liian aikaisin niistäkään varmaa tietoa saa kuin selkeistä yksilöistä.
Kuvassa viiriäiskanoja, väristä tunnistettavia.
Viiriäiskukko, kiekuu kaula pitkällä jo 4 vko iässä.
Viiriäiskukko, tunnistettava kloaakin aukosta.
Viiriäiskanoja, etummaisen tunnistus kloaakista, muut väristä.
Viirut olivat ensimmäiset 2viikkoa lämpölampun alla, viikon 3 kanalassa ilman lämpölamppua ja 4vko iässä muuttivat ulkohäkkiin kun sulkautuminen oli ohi ja yöpakkaset väistyneet. Keli oli vielä lähellä nollaa yöllä, päivällä yli 10, mutta ei näyttänyt haittaavan oloa. Tämä viikko ollaan odoteltu ensimmäisiä munia, ja tänään ensimmäiset munat olivat tulleet. Ikää viiriäisillä 6 vko 4 päivää ja ulkona kaunis, lämmin ja aurinkoinen päivä. Ruokana ollut 4viikkoisesta saakka sekoitus Rehux kanatäysrehua, Punaheltta kanatäysrehua, Siltajoen siilon pikkunokkaisten sekoitusta ja kanakalkkia. Ensimmäiset pari viikkoa annoin veden joukossa monivitamiinia, ajattelin ottaa uuden viikon kuurin sitä vielä muninnan boostaamiseksi.
Ensimmäiset viiriäisenmunat, tavallisen näköisiä ja kokoisia. Muoto oli hyvä, pinta kaunis ja puhdas.
Taisivat riemastua kun siivoilin edellispäivänä häkit kunnolla ja laitoin purujen ja oljen kaveriksi kunnolla turvetta alle kylpyhetkiä varten. Jaoin myös kuusiviikkoisten parven kahtia; toiseen häkkiin 5 ja toiseen 6 kanaa, molempiin häkkeihin 4viikkoisten parvista kukot, jotka eivät ole samaa sukua. Oli käynyt kummallinen ”tuuri” ja 11/11 kuusiviikkoista olikin kanoja. Ei yhtään kukkoa joukossa. Nyt jäi patapojat saamatta tästä erästä mutta neljäviikkoisista sain kukot porukalle. Hyvin meni yhdistäminen myös kun teki sen siivouksen yhteydessä. Ei tappeluita tähän mennessä. 4 viikkoisten häkeissä täytyy tehdä karsintaa parin viikon kuluttua. Toisessa on 9 lintua ja toisessa 10. Eli pieni parvi pitää poistaa jottei tule ruuhkaa ja rauha säilyy.
Ulkohäkit on tehty kierrätysmateriaaleista FIN-lava -pohjalle. Lava, vaneri, runko, kanaverkko ja aaltopelti.
Häkkiä on helppo nostaa kahdestaan jos sen paikkaa tarvitsee vaihtaa. Munat saa kerättyä kätevästi vaikka löylykauhalla. Korkeutta saa lisää laittamalla harkkoja alle. Edullinen rakentaa, näille tuli hintaa öbaut kymppi per häkki kun materiaalit on haalittu kierrätettynä/käytettynä 90%. Purut/pehkun saa lasten haravalla kaavittua kompostiin laittamalla muovilaatikon alle. Piilot on irrotettavat lautakolmiot.
Viiriäiset viihtyvät kun sisustaa luonnonmateriaaleilla. Pesässä on kuivaa olkea. Pehkussa on rannalta merentuomaa ruokoröhnää.
Kommentit
Lähetä kommentti